Συνέντευξη με τα ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ - www.rockap.gr - 13 Μαΐου 2017

https://www.rockap.gr/συνέντευξη-με-τα-διαφανα-κρινα/

 diafana-may-2017sml.jpg

Τα Διάφανα Κρίνα είναι αδιαμφισβήτητα από τα καλύτερα συγκροτήματα ελληνόφωνης ροκ που έβγαλε η Αθήνα, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα. Ο ποιητικός αλλά και ποιοτικός τους στίχος έγινε αφορμή σε πολλούς νέους, στο να μπουν στον κόσμο της ποίησης και να ταξιδέψουν με τις μουσικές τους. Ο Θάνος Ανεστόπουλος ήταν ένας καταπληκτικός τραγουδιστής, τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ποιος δεν ανατρίχιασε με τα τραγούδια τους, ποιος δεν ούρλιαξε μαζί τους στις συναυλίες τους; Οι εικόνες και οι αναμνήσεις πολλές, σε όλους εμάς που ζήσαμε την μπάντα από τα 90s μέχρι το 2009 όπου σταμάτησαν να ανθίζουν. Ο Θάνος επιθυμούσε να ενώσει και πάλι την παρέα αυτή που μας χάρισε μεγάλες συγκινήσεις και τα κατάφερε έστω για δυο συναυλίες που θα μείνουν στην ιστορία. Δυστυχώς όμως δεν είναι πλέον εδώ, αλλά θα είναι σίγουρα φύλακας άγγελος στα εναπομείναντα Διάφανα Κρίνα που αποφάσισαν να συνεχίσουν να ευωδιάζουν. Ο Παντελής, ο Παναγιώτης, ο Νίκος, ο Κυριάκος και ο Τάσος, μιλάνε για πρώτη φορά στο rockap για τα σχέδιά τους από εδώ και πέρα.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

 

– Ο Θάνος ήταν ένα κρίνο που τραγούδησε με πάθος τους στίχους του, όπως και τους στίχους του Παντελή. Έδωσε την ψυχή του και ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στο συγκρότημα. Κάποια στιγμή είχε ανακοινώσει την επανένωση, πριν την περιπέτεια της υγείας του. Τελικά έγιναν 2 συναυλίες για την στήριξη στον αγώνα του. Είπε ότι «ζούμε όση ζωή θέλουμε να ζήσουμε». Ο Θάνος δεν είναι πλέον εδώ, τα Κρίνα όμως θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν ζωή, χωρίς τον Θάνο πλέον. Τι έχετε να πείτε για αυτή την συνέχεια;

H αλήθεια είναι πως έγινε μια επαναπροσέγγιση, εκεί γύρω στο 2012 περίπου, με πρωτοβουλία του ίδιου του Θάνου. Οι συζητήσεις όμως – για διάφορους λόγους – δεν οδήγησαν πουθενά. Ξανασυναντηθήκαμε τρία χρόνια μετά, με αφορμή την ανακοίνωση της ασθένειάς του και την επιθυμία του να διοργανωθεί μια συναυλία συμπαράστασης. Μας ζήτησε, η επανεμφάνιση της μπάντας να γίνει με την αρχική της σύνθεση. Κι έτσι, πήρε στο τηλέφωνο και τον Παναγιώτη[Μπερλή],που είχε αποχωρήσει προ δεκαπενταετίας και του ζήτησε να συμμετάσχει. Ξεκινήσαμε τις πρόβες στις αρχές του καλοκαιριού του 2015. Λόγω της ασθένειάς του, θεωρήσαμε καλό να μας άφησει δύο τρεις εβδομάδες μόνους, για να »δέσουμε» τα τραγούδια, χωρίς να καταπονηθεί ο ίδιος. Στη διάρκεια της απουσίας του τον αντικατέστησε στο τραγούδι – για τις ανάγκες των προβών – ο Μπερλής. Κι εκεί, στο παλιό προβάδικο των Κρίνων στο Περιστέρι, παίζοντας τα γνώριμα μας τραγούδια, το ένα μετά το άλλο, ξύπνησαν μνήμες του παρελθόντος. Νιώσαμε ξανά πως ήμασταν – όπως πάντοτε – όντα που αλληλεπιδρούν με γόνιμο τρόπο. Πως ήμασταν τα Διάφανα Κρίνα. Και ήταν ένα ωραίο συναίσθημα.

Όταν ενώθηκε μαζί μας και ο Θάνος, ήταν χαρούμενος. Από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας. Ο Θάνος το πάλεψε γενναία, όμως δυστυχώς, δεν τα κατάφερε. Για εκείνον [έστω για λίγο, αλλά σημαντικό χρόνο] αλλά και για μας, μέσα από όλα αυτά, ξύπνησε ένα κοιμισμένο όνειρο. Πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε. Ως οφείλαμε, απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική μας. Γιατί πολύ απλά, αυτή η τρελή σφαίρα εξακολουθεί να γυρίζει, περιστρέφοντας μαζί της, όλο αυτό το παράξενο και ωραίο παιχνίδι δίχως νόημα, που είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσπιστία. Γιατί αυτή δεδομένων των συνθηκών, είναι ανθρώπινο – για κάποιους – να υπάρχει. Εμείς, θα αφήσουμε το ίδιο μας το έργο να μιλήσει. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως το έργο είναι αίτημα ζωής, πεισματική άρνηση κάθε συμβιβασμού με τον θάνατο.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητές μας. Και με βάση την αγάπη μας για τη μουσική, για το συγκρότημα, αλλά και τη μεταξύ μας καλή σχέση και φιλία χρόνων, θα πάμε κόντρα στην πεποίθηση πως τίποτα δεν εξελίσσεται παρά μόνο προς το χειρότερο.

 

– Θα μπορούσε να πει κάποιος: Μα γιατί δεν παίρνουν έναν άλλο τραγουδιστή; Είναι κάτι που το είδατε σαν φόρο τιμής προς τον Θάνο; Ότι δηλαδή δεν θα έρθει κάποιο ξένο σώμα. Σίγουρα θα υπήρχαν συγκρίσεις, όπως και τώρα που αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο ο Παναγιώτης, όμως ο Παναγιώτης ήταν για πολλά χρόνια μέλος της μπάντας και τραγουδούσε μαζί με τον Θάνο.

O Παναγιώτης είναι παιδικός φίλος του Θάνου. Ήρθε στο συγκρότημα, για πρώτη φορά, το 1996 για τις ανάγκες της ηχοχράφησης του πρώτου μας δίσκου. Έπαιξε πιάνο και πλήκτρα κι έκανε δεύτερη φωνή σε κάποια από τα τραγούδια. Κι έπειτα αποφασίστηκε ομόφωνα, να γίνει βασικό μέλος του συγκροτήματος. Έχει συμβάλλει, κατά πολύ, στη διαμόρφωση του ήχου των Κρίνων της πρώτης περιόδου. Η επιλογή του ως βασικού τραγουδιστή ήταν μονόδρομος, αφού η παρουσία ενός γνώριμου και φιλικού σ’εμάς προσώπου πάνω στη σκηνή, προσδίδει ηρεμία και σιγουριά. Πράγματα που είναι απαραίτητα για τη συνοχή, την ψυχολογίας μας αλλά και την απόδοση των τραγουδιών μας. Η αλήθεια είναι πως αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο και θα χρειαστεί χρόνο. Έχοντας μια βαθιά και ζεστή φωνή που ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα των τραγουδιών μας και όντας ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει τη μουσική σε βάθος, είμαστε σίγουροι πως[με τη βοήθεια τη δική μας, αλλά και του κόσμου] θα τα καταφέρει.

 

– Ας μιλήσουμε ανοιχτά, κάποιοι μιλάνε και αναφέρουν την λέξη «χρήμα». Τα Διάφανα Κρίνα σαν brand name, σίγουρα πουλάει, αλλά βλέπω ότι εσείς δεν βγαίνετε απλά για μερικές συναυλίες που θα γεμίσουν πορτοφόλια, έχετε ένα όραμα, μιλήστε μας για αυτό.

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με την ελληνική ροκ σκηνή, γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι εύκολο για ένα συγκρότημα [ειδικότερα πενταμελές ή εξαμελές] να βιοπορισθεί από τη μουσική του. Στο συντριπτικό τους ποσοστό, τα ελληνικά ροκ σχήματα με διευρυμένο κοινό, αποτελούνται από παιδιά της βιοπάλης, που με ένα μέρος από τα χρήματα που τους αποφέρει η μουσική, συμπληρώνουνε τους πενιχρούς εώς και ανύπαρκτους μισθούς τους. Παρ’όλες τις δυσκολίες, εμείς εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθούμε μια αυτοδιαχειριζόμενη πρακτική. Στην αρχή με τη βοήθεια μιας μικρής ανεξάρτητης εταιρείας [Wipe out] και στην πορεία χρηματοδοτώντας με ιδίους πόρους τις παραγωγές μας. Πράγμα που κάνουμε μέχρι και σήμερα. Και υπό αυτή την έννοια, σαφώς και το οικονομικό αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την κατασκευή και την προώθηση της μουσικής μας.

Πέρα από τα αυτονόητα, αν κοιτάξει κανείς τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε μέσα στα χρόνια, θα δει κάποιους ανθρώπους που έχουν σκύψει με πολύ ψυχή και μεράκι πάνω από αυτό που κάνουν, δουλεύοντας πολύ σκληρά σε καθημερινή βάση. Μη έχοντας ελεύθερη ούτε την Κυριακάτικη αργία [είναι πάντα μέρα πρόβας, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια], που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μέρα ξεκούρασης. Αναπόφευκτα, όλο αυτό προτάσσει μια ιδεολογία αντίστασης και μια στρατευμένη αισθητική απέναντι στην δηλητηριώδη υπνηλία της κουλτούρας του καναπέ και του πληκτρολογίου. Αφού, εκ των πραγμάτων, τοποθετεί απέναντι στην μαρασμένη φιγούρα του homo videns, τον δημιουργικό άνθρωπο, που μέσα από τη δύναμη του λόγου και την άυλη ομορφιά της μουσικής, χειρονομεί θετικά προς τη ζωή, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο στον εαυτό του, πως διέρχεται μέσα από κάτι κι όχι μέσα από το τίποτα. Και αυτό για εμάς, είναι όλη η ουσία.

 

– Έχετε μπει στο στούντιο και ηχογραφείτε νέα κομμάτια, τι να περιμένει ο κόσμος από όλα αυτά που ετοιμάζετε;

Όπως ξέρεις, έχουμε εδώ και πολλά χρόνια μια πολύ συγκεκριμένη αισθητική άποψη, την οποία ακολουθούμε πιστά, πρωτίστως γιατί δημιουργεί το ηχητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο, ως μουσικοί, επιθυμούμε να εκστασιαζόμαστε. Φαντάσου το όλο αυτό, ακόμα περισσότερο εξελιγμένο ενορχηστρωτικά, με την προσθήκη ηλεκτρικού πιάνου και hammond. Ήδη στο κανάλι μας στο you tube έχει αναρτηθεί ένα καινούργιο τραγούδι με τον τίτλο » Ένας σωρός λευκά φτερά», όπου μπορεί κανείς να πάρει μια πρώτη γεύση. Και πάνω κάτω τις μέρες που θα βγει η συνέντευξη, θα έχουν αναρτηθεί άλλα τρία, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της μίξης. O βασικός σκοπός είναι να ολοκληρωθεί ένας ορισμένος αριθμός τραγουδιών που, κάποια στιγμή, θα συγκεντρωθούν [πέρα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες] σ’ ένα δίσκο βινυλίου.

– Θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε τα Κρίνα και σε άλλες συναυλίες πέρα της προγραμματισμένης;

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει κάποια άλλη συναυλία, περά από αυτή στην Πλατεία Νερού, μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα, τους Last Drive και με δύο πολύ σημαντικά νέα συγκροτήματα, τους Big Noise Attack και Holy Monitor. Αυτό που προέχει για εμάς τώρα, είναι να ολοκληρώσουμε τις ενορχηστρώσεις και τις ηχογραφήσεις του καινούργιων μας τραγουδιών. Και πιστεύουμε πως σταδιακά, απο το φθινόπωρο θα μπορούμε να μιλήσουμε πιό συγκεκριμένα.

 

– Όπως είπατε θα δημοσιεύσετε κάποια νέα τραγούδια και μετά θα συνεχίσετε τις ηχογραφήσεις με σκοπό να φτιαχτεί ένας δίσκος. Προς τι αυτή η κίνηση; Εννοώ ότι πάντα τα Κρίνα μας πρόσφεραν μια ολοκληρωμένη δουλειά.

Η αλήθεια είναι πως με την εξέλιξη του διαδικτύου, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται και διανέμεται πλέον η μουσική έχει αλλάξει. Βιώνουμε μια κατάσταση που ευνοεί την αυτοδιαχείριση, καθώς πλέον ο κάθε καλλιτέχνης ή συγκρότημα μπορεί να παράγει και να διαθέτει τη μουσική του με τον τρόπο που αυτός θέλει. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να χρησιμοποιούμε προς όφελός μας αυτή την εξέλιξη, εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία και τη διαδραστικότητα των νέων ψηφιακών μέσων για να παρουσιάσουμε, κάποια από τα καινούργια μας τραγούδια, ως πρόγευση αυτού που θα επακολουθήσει. Αυτή, πράγματι, είναι μια ολότελα διαφορετική πρακτική, σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσαμε στο παρελθόν, όμως τα δεδομένα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις εξελίξεις.

– Στον δίσκο που ετοιμάζετε θα υπάρχουν συμμετοχές άλλων μουσικών – καλλιτεχνών πέρα από εσάς;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως, στο δημιουργικό πεδίο, τα πάντα είναι, συνεχώς, ανοιχτά.

http://www.diafanakrina.info/

https://www.youtube.com/channel/UCnTPuTX8F4ZSxcd4jekuDVA

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη κουβέντα και εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας σας. Ο τόπος, η σκηνή, η μουσική και ο κόσμος σας χρειάζεται. Να στε καλά!